Sikeres volt a fehérvári komposztálási program

A székesfehérvári Gaja Környezetvédő Egyesület tavaly nyáron indította el komposzt mintaprojektjét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával. A programban összesen 300 család juthatott komposztkeretekhez, illetve szaktudáshoz Székesfehérvár, Gárdony és Velence településeken. Az egyesület célja az volt, hogy az emberekben tudatosítsa: komposztálással jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége.
 
A KEOP 6.2.0/A/11-2011-0007 azonosítójú projekt keretében az egyesület összesen 300 családot vont be a programba Székesfehérvár Vezér utcák városrészből, Gárdony, Agárd és Dinnyés, illetve Velencéről településekről. A résztvevők egy fa és egy műanyag keretet kaptak térítésmentesen, illetve minden jelentkező ingyenesen hozzáférhet lakóhelyén egy nagy teljesítményű ágaprító géphez, ami a tavaszi és őszi időszakban jelentősen megkönnyíti a komposztálást.
 A programhoz jelentős szakmai segítséget nyújtott az egyesület. A program kezdetén mindenkinek kötelezően részt kellet venni egy képzésen, ahol elsajátíthatták a komposztálás alapjait, illetve az ágaprító gép használatát. Egy színes kiadvánnyal, weblappal és oktatófilmmel segítette a Gaja a sikeres komposztálást. Nagyon fontos eleme volt még a projektnek a szakmai segítségnyújtás, tehát a résztvevőknek lehetőségük volt napi szinten konzultálni egy nagy tudású komposztmesterrel, aki segített őket átvezetni a nehézségeken. 
 
A projekt végén az egyesület munkatársai több családot is meglátogattak, hogy megkérdezzék őket a tapasztalatokról. A legtöbben eleinte tartottak a komposztálástól, de ma már mindenki azt válaszolta, hogy nem bánták meg, hogy jelentkeztek a programra, hiszen egy kis erőfeszítés árán nagyon szép eredményeket értek el. A legszembetűnőbb az volt, hogy mindenütt gyönyörű volt a kert, nem kis mértékben a saját előállítású komposztanyagoknak köszönhetően.

Hozzászólás