Hányas lábad van?

 Már egy kis odafigyelés is segít, hogy a mindennapokban klíma-tudatosabb módon élj, olyan kisebb-nagyobb vállalásokkal, tudatos választásokkal mint pl. energiatakarékos háztartás; helyi-hazai, környezetbarát és lehető legkisebb csomagolású termékek vásárlása – a saját jó példa pedig hiteles és ragadós. Azért valljuk be, egy ponton túl mindig a fogyasztásközpontú rendszer falaiba ütközünk. Csökkentjük energiafogyasztásunkat, de máshol a rendszerben még mindig túl sok energia pazarlódik el. Szeretnénk környezetbarát, megújuló energiaforrásokkal működtetni a háztartást, de túl bonyolult átállni és drága. Vagy egyre romlanak a tömegközlekedés feltételei, nincs bicikliút. A ’tartós’ termékek egyre hamarabb tönkremennek, minden arra ösztönöz, hogy fogyassz, aztán dobd el és vegyél újat.

Ezért fő üzenetként inkább azt mondom: aktivizálódj, keress környezettudatosan gondolkodó közösséget és vegyél részt akár önkéntesként civil szervezetek munkájában. Mozgósíts embereket, ismerősöket, hogy kritikus tömeget alkotva tudjunk változtatni és nyomást gyakorolni a döntéshozókra! Hiszen csak akkor tudunk tartós és gyökeres változásokat elérni, ha a fontos mindennapi lépéseink mellett magát a rendszer rossz szerkezetét is megváltoztatjuk; kevesebb energiából jobbat!

P.S. Ma már Te is a bőrödön tapasztalhatod: a Föld egyre kevésbé nyeli le, hogy túlhasználjuk az erőforrásait. Ennek tüneteként róható fel az éghajlatváltozás és hogy a biológiai sokféleség drasztikusan csökken, a hulladékaink lassan ki- és túlcsordulnak mindenen, és kínunkban olyan technológiai álmegoldásokat keresünk, mint a GMO vagy a nukleáris energia.
Pedig a bolygó túlhasználata ellen egyetlen megoldás van: a természet eltartó-képessége alá kell csökkentenünk fogyasztásunkat! Egy magyar lakosra nézve ez nem más, minthogy az ökológiai lábnyoma ne legyen a biokapacitásnál (azaz a rendelkezésre álló területnél) nagyobb, ami 1,78 hektár/fő. Apropó, neked mekkora az ökológiai lábnyomod?

 

Egy hozzászólás: “Hányas lábad van?”

  1. Gróf Ákos írja:

    Éppen ezért kell az interneten vásárolni. Mondjuk a Zöld Hétfőn. Így lehet igazán tenni a környezetünkért és még spórolunk is!

Hozzászólás