Sikeres komposzt mintaprojekt a Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében – Fenntartható Hulladékkezelés

A Gaja Környezetvédő Egyesület 2011 nyarán közel 8 millió forint összegű támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KEOP forrásából. Az egyesület Székesfehérvár, Gárdony, Agárd, Dinnyés és Velence településeken 300 családnak adott lökést ahhoz, hogy saját kertjükben elkezdjenek komposztálni. A projekt célja az volt, hogy bemutassák, hogy nem egy nagydolog a komposztálás, amitől félni kell.
 
A szelektív hulladékgyűjtés, a környezettudatosság növekedésével egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben. Amikor magánemberként tenni akarunk valamit a környezetért, legelőször az általunk termelt hulladék újrahasznosításának igénye merül fel bennünk. Ebből kifolyólag környezetbarát háztartás elengedhetetlen része a szelektív hulladékgyűjtés kialakítása. Minden esetben szükségünk lesz arra, hogy külön edénybe dobhassuk: az üveget (ha otthon már nem vesszük hasznát, például befőzésnél!), a papírt, a műanyagot, a fémet, a zöld hulladékot, a veszélyes hulladékokat (például lejárt gyógyszerek, elemek stb.), és végül a maradék vegyes szemetet. Természetesen a felsorolt hulladékfajták közül mindegyikénél fontos, hogy ha már nem tudjuk azokat semmire és semmilyen formában újrahasználni, akkor kerüljenek a szelektív hulladékgyűjtő(in)kbe, hogy aztán újra tudják azokat hasznosítani. Legyen a mottód: „Javítsd meg, használd újra!”
 

Háztartási hulladékunkban kb. 30% komposztálható összetevő van, ha ezeket szelektíven összegyűjtjük, és komposztáljuk, nagymértékben csökkentjük az elszállítandó hulladék mennyiségét, valamint nem kell műtrágyákat vásárolnunk, és égetés helyett a gallyakat, lehullott leveleket is hasznosítjuk a komposztban. (Komposztálni akkor is tudunk, ha saját kertünk nincs – használhatunk az internetről rendelhető konyhai komposztálót vagy készíthetünk magunknak beltéri gilisztás komposztálót.)
 


 

Hozzászólás