Sikeres komposzt mintaprojekt a Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében – Otthoni kertészkedés

A Gaja Környezetvédő Egyesület 2011 nyarán közel 8 millió forint összegű támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KEOP forrásából. Az egyesület Székesfehérvár, Gárdony, Agárd, Dinnyés és Velence településeken 300 családnak adott lökést ahhoz, hogy saját kertjükben elkezdjenek komposztálni. A projekt célja az volt, hogy bemutassák, hogy nem egy nagydolog a komposztálás, amitől félni kell.
 
A Fenntartható kertészkedés az, amikor nem használjuk fel a természet kincseit gyorsabban, minthogy azok újra tudnának termelődni.
 
A házkörüli kertészkedés elsősorban zöldség-, gyümölcs (esetleg gyógynövény, dísznövény) termelést, sertés- és baromfitenyésztést, illetve bizonyos esetekben feldolgozást jelent. A család étkezéséhez szükséges alapanyagok kiegészítése házilag megtermelt zöldségekkel, gyümölcsökkel, melynek során megtanulhatjuk az egymáshoz való alkalmazkodást, a munkafolyamatok közötti munkaleosztást, a családon belüli szerepvállalást, az elvégzett munka örömének felfedezését. A gyermekeket a természet megismerésére neveljük. (például a növények fejlődési szakaszainak megismerése), ezzel kialakulhat a családoknál egy természettudatos szemlélet (például bio kertészkedés). Valamint a háztartási szerves anyagból, a házkörüli kertben felhasználható komposzt készíthető, amely természetes alternatívát kínál vegyi műtrágyák nélkül.
 
Az otthon megtermelt javak fogyasztásával csökkenhet az élelmiszerre fordított összeg, ezzel párhuzamosan a felesleges hulladéktermelés is. A kertészkedéssel megvalósul egy nemcsak egészségesebb táplálkozásra való nevelés.
 

Hozzászólás