Sikeres komposzt mintaprojekt a Gaja Környezetvédő Egyesület szervezésében – A Komposztálás Előnyei

A Gaja Környezetvédő Egyesület 2011 nyarán közel 8 millió forint összegű támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KEOP forrásából. Az egyesület Székesfehérvár, Gárdony, Agárd, Dinnyés és Velence településeken 300 családnak adott lökést ahhoz, hogy saját kertjükben elkezdjenek komposztálni. A projekt célja az volt, hogy bemutassák, hogy nem egy nagydolog a komposztálás, amitől félni kell.
 
A komposzt értékes kincs, felhasználható konyhakertekben; a virágágyások, pázsitok, a szobanövények virágföldje számára egyaránt.
Komposztáláskor nem teszünk mást, minthogy minél kedvezőbb feltételeket teremtünk a talajban lakó milliárdnyi kisebb-nagyobb élőlénynek áldásos tevékenysége folytatásához.
 

A keletkező humusz javítja a talaj szerkezetét, ezzel megvédik a talajt az eróziótól, javítják víz- és hőháztartását. A komposzttrágyázás hatása tovább tart, mint a szerves trágya hatása. A komposztálás során az anyagban lévő kártevők, kórokozók elpusztulnak. A komposzt teljes értékű táplálék a növényeknek, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek számukra. Szerkezetesebbé, porhanyósabbá, levegősebbé, kövérebbé teszi a talajt.

 

 A komposztálódás során a kiindulási alapanyagok – a zöld javak – teljesen lebomlanak. (Az elmondottak így meg is magyarázzák, miért nevezik ezeket az alapanyagokat hulladék helyett zöld javaknak). A háztartási hulladékok mennyisége csökken, így a hulladéklerakókat is tehermentesíteni tudjuk. A komposztálás során tehát a “technológiát” maga a természet biztosítja, számunkra egyetlen feladat marad; tisztelettudóan háttérbe vonulni.

 


 

Hozzászólás