Mértéktelenség…

 Szeretjük a bűneinket. Nem mondunk le rossz szokásainkról, nem tartunk bűnbánatot, mert nem hisszük el még mindig, hogy lebuktunk, és a büntetőeljárás már elkezdődött. Nevetgélve várunk a tárgyalóterem előtti folyosón, erősnek érezzük magunkat, hiszen milliárdan vagyunk. A harmadrendű vádlottat szólítják. Belépünk. A világ államainak 20 %-a kerül a vádlottak padjára, köztük mi is.
Hónapok telnek el. A félelmetes mennyiségű bizonyíték bemutatása sokkoló. A hivatalból kirendelt védő izzad és makog. A Bíró ítéletet hirdet.

 ”Bűnük a mértéktelenség. Részesei voltak egy kiterjedt bűnszövetkezetnek, amelyben hanyag kezeléssel, gondatlanul bántak a Föld erőforrásainak 80%-ával. Eltékozolták, hulladékká alakították a természeti javakat, tönkretették a jövő generációinak életlehetőségeit. Telhetetlen bírvágyukkal előidézték a növény- és állatfajok 30%-ának kipusztulását, felerősítették a klímaváltozás hatásait….Büntetésük, tettük következményeinek elszenvedése.”

 Dermedten, hitetlenül nézünk össze. Kiabálva tiltakozunk, magyarázkodunk. “Nekünk vezetőink vannak. Ők azt mondták, ne nyugtalankodjunk, minden rendben lesz. Senki nem károsodik, minden jogszerű…..”
A Bíró álmélkodva mosolyog. ” Nem életszerű amit mondotok. Tanítók jártak köztetek évezredeken át. Az más kérdés, hogy nem hittetek nekik. Nem hallottátok- e tőlük a legnagyobb parancsot? Törődjetek egymással, cselekvő szeretettel forduljatok a másik felé, legyen bennetek részvét. A mesterek nevét csak ismeritek? Jézus, Buddha, Konfucius, Mohamed. A tanítványok könyveket írtak számotokra. Thoreau, Emerson, Bartók, Hamvas..”

 A tárgyalás évekig tart. A másod- és elsőrendű vádlottak meghallgatása nagyon hosszú idő, a büntetésük rettenetes. Ők a gazdagok, az érdekcsoportok vezetői, valamint a politikai döntéshozók. A vád ellenük: előre megfontolt, aljas indokból elkövetett ökológiai bűntettekre való felbujtás, hatalommal való visszaélés, más kárára történő vagyongyarapítás. Idézet a vádbeszédből ” ..mértéktelenül merítettek a Föld és az emberi kultúra értékeiből, a fogyasztás szenvedélybetegeivé tettek több mint 6 milliárd embert, akiket aztán magukra hagytak. Elterjesztették a rossz-tudást és ezzel a létező világot a pusztulás szélére sodorták.”
Büntetésük tettük következményének elszenvedése, és az örök megvetés.

 A tárgyalás szünetében kimentünk néhányan üldögélni a bíróság lépcsőjére. A szomszédom gimnazista lánya még mindig hitetlenkedve kérdezte, ” Te tudtad, hogy a benzin ára 2010-re
1000 Ft fölé megy, és ezzel láncreakció indul el? Ez nem volt benne a tévében…..”

Linkek:

www.humusz.hu

www.gajaegyesulet.hu

 

Hozzászólás