Kellemetlen Igazság, egy kellemetlen tényről

 Al Gore nevével kísért Oscar-díjat nyert dokumentumfilm egy kényelmetlen és igen sürgető problémára hívja fel a figyelmet. A film ugyan 2006-ban készült, ez alatt a lassan eltelt két év alatt nagy változás nem következett be az általa bemutatott problémák megoldására. Al Gore volt alelnök könyvéből készült dokumentumfilm arra hivatott, hogy bemutassa, az emberiség milyen hatalmas ketyegő bombán ücsörög. Természetesen felmerül a kérdés, vajon George Bush volt politikai ellenfele valóban ennyire foglalkozik az emberiség globális pusztulásával, vagy egy látványosan megszerkesztett lassan beérő kampánymunkáról van szó, ami a most éppen aktuális választásoknál a republikánusok malmára hajtja a vizet, a Bush Iraki politika ellenében. Cinikus világban élünk, és igazság szerint Al Gore személye pont annyit használ a filmnek, mint amennyit árt is, hiszen nem tudja lemosni magáról a politika árnyékát, még ha jó szándékú is.

Al Gore könyvében szereplő 10 leghíresebb tévhit a globális felmelegedéssel kapcsolatban körbejárta a világot. Íme:

 1. „A tudósok nem értenek egyet abban, hogy a Föld éghajlatának változását az emberek okozzák.” A tudósok azt állítják, hogy az üvegháztartású gázok okozzák a felmelegedést, azért pedig az emberek a felelősek.

 2. „Semmit nem tehetünk az éghajlatváltozás ellen. Már túl késő, ill. túl kicsi vagyok, hogy bármit is tehessek” Csökkenteni kell a fosszilis tüzelőanyagok használatát.(anyagok újrahasznosítása, papír pazarlás megszüntetése, komposztálj, újratölthető palackokat használj egyszeri műanyag dobozok helyett, egyél kevesebb húst) A társadalom minden tagja felelősséggel tartozik tetteiért.

 3. „Az éghajlat az idők során természetes úton változik, tehát az a változás, amit most tapasztalunk, csak a természetes ciklus része.” Az Antarktiszból vett jégminták elárulják, hogy a szén-dioxid-szintek magasabbak, mint bármikor az elmúlt 650.000 évben.

 4. „Az ózonrétegen lévő lyuk globális felmelegedést okoz.” Téves állítás. Az ózonlyuk oka az ember által előállított klórozott szénhidrogének. A Montreali Jegyzőkönyv ezek használatát tiltja. Az ózonlyuk miatt több ultraibolya sugárzás éri a Földet, de ez nincs hatással a Föld hőmérsékletére. Az egyedüli kapcsolat az, hogy a globális felmelegedés lassíthatja az ózonréteg újraképződését, hiszen a felmelegedés az alsó légkört érinti, feljebb a sztratoszférában hűti a levegőt, ezáltal súlyosbítja az ózonveszteséget.

 5. „Sok tényező van hatással az éghajlatra – nincs értelme, hogy pont a CO2 miatt aggódjunk.” Az üvegházhatású gázokra kell odafigyelnünk, mert azok nem engedik távozni a napsugarakat. Ezért fontos a CO2.

 6. „Az Antarktisz jege vastagszik, tehát nem igaz, hogy a globális felmelegedés miatt a gleccserek és a tengerek jege olvad.” Összességében az Antarktisz fogy. Több mint 85%-a zsugorodik a világ gleccsereinek. A jég fogyása 1996 és 2005 között megduplázódott. Csak 2005-ben Grönlandon 50 köbkilométer jég tűnt el.

 7. „A globális felmelegedés jó dolog, mert megszabadít minket a fagyos telektől (kisebb lesz a fűtésszámla), és segíti a növények gyors növekedését.” Sok tengerparti város fog a víz alá kerülni, emberek milliói válnak majd menekültekké. Aszályos időszakok megnyúlnak. Súlyos áradások száma megnő. Fajok tömeges kihalása várható. Várható, hogy az embereket új betegségek támadják meg.

 8. „A tudósok által mért felmelegedés csak a városok hőcsapda hatásainak következménye, ennek semmi köze az üvegház-gázokhoz.” Nem igaz. Az egész bolygó átlaghőmérséklete növekszik.

 9. „A globális felmelegedés annak a következménye, hogy a XX. század elején egy meteor becsapódott Szibériában.” Mára már nem érezzük annak következményeit.

 10. „Egyes területeken a hőmérsékletek nem emelkednek, tehát a globális felmelegedés csak hiedelem.” Az állítás hamis, hiszen az üvegháztartású gázok koncentrációjának növekedése következtében a Föld teljes felszínének átlaghőmérséklete emelkedik.

Pontjai alapján talán még sürgetőbbé vált ez a kérdés, hogy vajon mit tehet egy maréknyi ember a cinikusokkal és szkeptikusokkal szemben. Talán a legmegfelelőbb szó rá: remél.

Hozzászólás