Globalizáció?

A google.hu keresőbe beírva a magyar globalizáció szót a keresőmotor 0.05 másodperc alatt összesen 442 000 olyan lapot talál a magyar weben, melynek szövegében megtalálható a globalizáció szó. Az angol globalization szót használva mintegy 1 egész századmásodperccel kevesebb idő alatt 27 800 00027 800 000 találatot listáz ki. Amennyiben a magyar keresést tovább szűkítjük és már a globalizáció definíciójára keresünk, akkor már csak 11 800 lapot talál az oldal, ami többnyire kisebb szervezetek írásai vagy átvett tanulmányok, de a miniszterelnök honlapján is található írás a globalizációról, ami természetesen szintén nem egy autentikus kutatói forrás. Hiteles forrásnak számíthat talán a Magyar Tudományos Akadémia, de honlapjukon kutatva a globalizáció definíciója szavakra keresve az oldal keresőmotorja egyetlen oldalt sem talált. Ez a helyzet a világ minden részén a globalizációnak nincs egyetlen olyan meghatározása a fogalomra, amit egységesen elfogadna mindenki. A google.hu –nál is megmutatkozik, hogy a globalizáció definíciójának meghatározását csak kisebb szervezetek merték leírni és ez a tendencia figyelhető meg a világban is. A globalizációra eddig csak hétköznapi definíciók születtek, amik természetesen ebből adódóan valamilyen irányba elfogultak.

 

 Jan Aart Scholte, a Warwick Egyetem politológus kutatója, aki a What is globalization The definitional Issue- Again című tanulmányában meghatározta a globalizáció legelterjedtebb hétköznapi definícióit. A tanulmány szerint a globalizáció négy egyszerű meghatározással körbeírható, ezek szerint:

 

  • A Globalizáció a világ nemzetközivé válásának felgyorsulása,
  • A szabad piacgazdaság világméretű terjedése,
  • Kulturális uniformizálódás,
  • A nyugati és amerikai érték és életminták terjesztése és terjedése.

 Scholte szerint ezek a fogalmi meghatározások rosszak és talán elmondható, hogy a globalizáció sokkal több annál, mint csak a világ kiszélesedése, egysíkúvá válása, illetve a nyugat majmolása.

 

 A következő oldalakon mi magunk is a globalizáció és annak általunk elképzelt hétköznapi definícióit kívánjuk keresni.

 

Hozzászólás