Cselekedj!

 Talán Te is ráébredtél már: a klímaváltozás nem mese és nem elszállt tudósok agyszüleménye. Nagyon is valós probléma, részesei vagyunk, velünk történik. Csak együtt vagyunk képesek megállítani, de ehhez cselekvésre van szükség. Változtatnunk kell eddigi szokásainkon, legyen a környezetvédelem része a mindennapjainknak! Készen állsz?

 Az emberiségre és a bolygónkra leselkedő legnagyobb veszély napjainkban a klímaváltozás.
A Föld átlaghőmérséklete fokozatosan növekszik. Ennek elsőrendű oka a fosszilis energiahordozók (pl. szén és olaj) használata az energiatermelésben és a hatalmas mennyiségű szén-dioxid kibocsátás. Amennyiben nem teszünk ellene, a klímaváltozás súlyos természeti katasztrófákkal, fajok kipusztulásával, gazdasági összeomlással és járványokkal fenyeget minket.

 Jó hír, hogy már léteznek megoldások a globális felmelegedés lelassítására, illetve megállítására: megújuló energiák, energiahatékonyság és új, környezetbarát technológiák.
Az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) legutolsó jelentése is azt bizonyítja, hogy több száz, alacsony költségű technológia áll rendelkezésünkre, melyek segítségével csökkenthető a klímára káros gázok kibocsátása. Már csak a kormányokon múlik, hogy utat engednek-e elterjedésüknek. Fontos azonban hangsúlyozni: mindannyian tehetünk a globális felmelegedés ellen! Az apró változtatások a mindennapi életünkben kulcsfontosságúak, hiszen csak közös összefogással érhető el érdembeli változás. Ha összefogunk, a kormányok, az ipar és az emberek is, akkor a globális átlaghőmérséklet emelkedését sikerülhet megállítani  + 2 Celsius-fok alatt.

 Vásárold a legenergiatakarékosabb termékeket! Keresd az „energiatakarékos” megjelölésűeket – és nézz utána, hogy ez mit is jelent. Vess véget a készenléti állapotban (Stand-by üzemmód) történő pazarlásnak! Használat után teljesen áramtalaníts! A hifi-berendezések, tévékészülékek, videomagnók, számítógépek és tartozékaik készenléti állapotban is fogyasztják az áramot. Ennek költsége egy átlagos háztartás esetében akár évi 20.000 Ft is lehet. Légy kíméletes a számítógépeddel, és hagyd pihenni néha. Állítsd takarékos üzemmódba, amint befejezted vele a munkát. Amikor teljesen kikapcsolod, áramtalanítsd. Használj több dugaszoló-aljzatos, saját kapcsolóval rendelkező hosszabbítót. Sok kicsi sokra megy: egy-egy ország készenléti üzemmódban lévő készülékei akár több erőmű által megtermelt áramot is elfogyasztanak. A legolcsóbb és leginkább klímabarát pedig a „negawatt”, azaz az olyan energia, amit meg sem kell termelni.

A fürdőszobádban is lehetsz klímabarát: fürdés helyett elég egy gyors zuhanyozás. Miközben szappanozod magad vagy fogat mosol, zárd el a vízcsapot. Szereltess fel víztakarékos zuhanyozófejet, mert ez felére csökkenti a víz- és az energiafogyasztást.

Utazás közben is legyél klímabarát! Használd a tömegközlekedést! Az autóbuszok, villamosok és vasutak akár háromszor energiahatékonyabbak, mint a személygépkocsik. A leghatékonyabb a városi kötött pályás közlekedés, amely a jövőben, ha bioenergia működteti majd, még tisztább lesz.

Bevásárlásnál is lehetsz környezettudatos! Igyekezz helyi és idénytermékeket vásárolni, mert ezzel csökkentheted az áruszállítás és a melegházfűtés szükségességét. Ez különösen fontos lehet a zöldség és gyümölcsvásárlás esetén, ezeket az árukat a legjobb a piacon vagy közvetlenül a termelőtől beszerezni. Lehetőség szerint válassz bioélelmiszereket! Ezek mentesek a mesterséges növényvédő szerektől és termelésükkor nem használnak tengerentúlról szállított takarmányt.

Ez csak néhány praktikus ötlet azok közül, amit bárki megvalósíthat különösebb erőfeszítés nélkül a klímaváltozás megállítása érdekében. Nem szabad elfelejteni, „sok kicsi sokra megy”. Te is kezdheted kicsiben: magadon, az otthonodban és a közvetlen környezetedben. Majd jöhetnek a barátok, iskolatársak, kollégák, főnökök és a többiek. Bárki lehet környezettudatos, dolgozzunk érte együtt, hogy ne valami kényszer legyen életünkben, hanem tartozzon hozzá szervesen a mindennapjainkhoz!

A Greenpeace egy jó ügyért küzd és nagyon sok mindent kell még tennie!
Ideje összefogni, hiszen “az, ami összeköt bennünket, az sokkal fontosabb annál, mint ami elválaszt”! (H. Skolimowski)

Ha Te is csatlakozni szeretnél a Greenpeace-hez, és tettekkel is szeretnél hozzájárulni a környezetvédelemhez,  kérjük látogass el a www.greenpeace.hu weboldalra, hívj minket a 392 7663-as telefonszámon, vagy írj az info@greenpeace.hu e-mail címre!

Egy hozzászólás: “Cselekedj!”

  1. Puskás András írja:

    Kivállónak tartom a Greenpeace Cselekedj! nevü kiadványát, csak ajánlani tudom mindenekinek, ahogy a Globalizáció light-ot is.

Hozzászólás