Hozzászólás: A zöld szatyrok eldorádója http://www.globlight.hu/2008/07/a-zold-szatyrok-eldoradoja/ Thu, 01 Aug 2013 09:19:44 +0200 http://wordpress.org/?v=2.8.6 hourly 1 Szerző: Balázs Gábor http://www.globlight.hu/2008/07/a-zold-szatyrok-eldoradoja/comment-page-1/#comment-175 Balázs Gábor Wed, 07 Apr 2010 10:21:19 +0000 http://www.globlight.hu/?p=85#comment-175 Kedves Cikkíró! A "nagy magyar plasztikhelyzettel" egyetértek, de nem mindenben igaz az állítása. Például a LEBOMLÓ műanyag az valóban lebomlik kevesebb mint 45 nap alatt a házi komposztálóban is. Ugyanis kipróbáltam. Amit a fent nevezett KHT tanúsít, csak azért, hogy kikerüljön a termékdíjfizetési körből, az meg nem lebomló alapanyagból készül, hanem "igazi" műanyagból (kőolaj származék) csak egy katalizátor hozzáadásával meggyorsítják a folyamatot. Egyébként a sima műanyag is lebomlik kb. 3-400 év alatt. Az adalékanyag hozzáadásával ez lecsökken 1 évre. Azért ennyi mert ezt is kipróbáltam. Az állított 90 nappal szemben. Egy vegyész, tehát szakember azt nyilatkozta, hogy ha bíróságon kellene megvédeni a lebomlóságát, akkor meg tudná tenni, de igazából nem lehet számottevően kimutatni a nevezett adalékot egy ilyen "környezetbarát" zacskónál. Így valóban probléma a hulladékzacskók kezelése, de ha valójában lebomló anyagból készülne, akkor mire elkezdené valaki vizsgálni, akkor nem lenne mit vizsgálni. Ezt akár dokumentumokkal is tudom bizonyítani. A probléma pedig természetesen az, hogy ez az alapanyag jelenleg háromszor annyiba kerül mint a hagyományos adalékolt. Egy normál bevásárló zacsinak nem 2 forint az előállítási költsége hanem 6Ft. Ez a magyar piacon bizony nyomós érv. További szép napot! Kedves Cikkíró!

A “nagy magyar plasztikhelyzettel” egyetértek, de nem mindenben igaz az állítása. Például a LEBOMLÓ műanyag az valóban lebomlik kevesebb mint 45 nap alatt a házi komposztálóban is. Ugyanis kipróbáltam. Amit a fent nevezett KHT tanúsít, csak azért, hogy kikerüljön a termékdíjfizetési körből, az meg nem lebomló alapanyagból készül, hanem “igazi” műanyagból (kőolaj származék) csak egy katalizátor hozzáadásával meggyorsítják a folyamatot. Egyébként a sima műanyag is lebomlik kb. 3-400 év alatt. Az adalékanyag hozzáadásával ez lecsökken 1 évre. Azért ennyi mert ezt is kipróbáltam. Az állított 90 nappal szemben. Egy vegyész, tehát szakember azt nyilatkozta, hogy ha bíróságon kellene megvédeni a lebomlóságát, akkor meg tudná tenni, de igazából nem lehet számottevően kimutatni a nevezett adalékot egy ilyen “környezetbarát” zacskónál.

Így valóban probléma a hulladékzacskók kezelése, de ha valójában lebomló anyagból készülne, akkor mire elkezdené valaki vizsgálni, akkor nem lenne mit vizsgálni. Ezt akár dokumentumokkal is tudom bizonyítani.

A probléma pedig természetesen az, hogy ez az alapanyag jelenleg háromszor annyiba kerül mint a hagyományos adalékolt. Egy normál bevásárló zacsinak nem 2 forint az előállítási költsége hanem 6Ft. Ez a magyar piacon bizony nyomós érv.

További szép napot!

]]>